Tura 09 - Kredarica in Ivačičeva jama

Tura 09 - Kredarica in Ivačičeva jama

Natisni

 'Gore je treba spoštovat', pravi Uroš.

Deveta tura gorniškega krožka se je usmerila najvišje. Žal smo zaradi neljubega dogodka pod vrhom Malega Triglava prvotno odločitev zamenjali in dan preživeli drugače, globoko spodaj namesto najvišje. Ivačičeva jama, najvišje ležeča jama pri nas, je obeležila vzpon na Kredarico ter nam malo spremenila tok misli, ki ga je zaznamoval nesreča in helikoptersko reševanje. 

Uroševo poročilo: Zgodaj zjutraj smo krenili iz zbirnega mesta ŠC-Krško in se brez postankov napotili proti izhodiščni točki Triglavskega narodnega parka, natančneje Krme. Štart je bil zelo napadalen in samozavestenz željo stati na vrhu Slovenije, pot do Kredarce je bolj ali manj potekala brez težav, razen par žuljev, kar pa tako in tako spadajo k opremi. Na 3/4 poti čez dolgi in dokaj zahteven klanec smo na naši levi zagledali sumljivega planinca, ki je dajal občutek, da ne ve točno, kje je. Ob prihodu v kočo na Kredarci, smo bili kmalu seznanjeni da se je planinec, ki smo ga malo nižje opazovali na vrhu Malega Triglava, močno poškodoval. Ves čas smo skozi okno koče ob toplem čaju opazovali poškodovanca in reševalce, ki so ponesrečenca vzdrževali pri življenju. Med čakanjem so počasi prihajale informacije o poškodovancu in njegovem 'nick name-u' redbull, ki ga ne nosi zastonj. Poškodovanec je gorski tekač, ki redno postavlja nove čase in izzive na vrhove Slovenije. Ob toplem čaju smo se odločili, da gora danes nebo več sprejemala goste in se tako odločili za obisk ledene jame po imenu Ivačičeva jama, ki se nahaja tik pod kočo. Tja sta nas peljala dva alpinista z veliko prakse in znanja iz gora, izmed njih tudi dobro poznan Bojan Ambrožič, ki je tudi malo predaval od kje izhaja ime te jame. V notranjost jame smo se odpravili z lučmi, in tako vzbudili še lepše vzdušje v jami prekrito z ledenim dnom, ledenimi svečami (ne gre opisati te lepote, vendar si pa lahko pomagate z nekaj slikami, ki so bile posnete v njej). V njej, sem se jaz osebno zaljubil v ledno plezanje oz. sem dobil občutek (in to kar močan), kako to pravzaprav zgleda. Ob prihodu iz jame, smo se vrnili po isti poti nazaj proti koči in se odločili da osvojimo vsaj en vrh, Kredarico, 2539 n.m.v.

Dan se je zaključil malenkost tragično za skupnost (planince), vendar smo se pa naučili pomemben nauk, ki pravi: ˝treba gore spoštovat!˝