TABOR PREŽIVETJA NADIŽA 2017.2

Natisni

Za začetek šolskega leta so dijaki Srednje strokovne šole Krško preživeli pet dni v naravi Breginjskega kota ob reki Nadiži ter se od poletja poslovili s taborjenjem, kar je bilo za marsikoga prva taka izkušnja v življenju.

Skupaj s spremljevalci, njihovimi učitelji, so kljubovali jutranjim temperaturam muhastega vremena ter se sproti navajali na tak način življenja. Vsem objektivnim okoliščinam navkljub so dijaki navdušujoče opravili z vsemi raziskovalnimi nalogami. Tabor je izredno uspel tudi zahvaljujoč prispevkom posavskih lokalnih organizacij in društev, ki so pomagali pri organizaciji tabora ter zaradi donacij staršev v obliki hrane, ki so nam omogočali jesti domače. Še enkrat se je pokazalo, da so navidez še tako težko izvedljivi projekti lahko lepa avantura, kjer vsi odnesemo nekaj novega, kar se večinoma ne da prikazati v materialni obliki, a se da zaslutiti, ko se ogledajo slike in posnetki tabora.

 FLICKR  INSTAGRAM

Evalvacijski vprašalnik

Vsi dijaki so naprošeni, da anonimno odgovorijo na vprašanja ter tako s povratnimi informacijami izrazijo svoje mnenje in tako pomagajo pri naslednjih taborih: 

ANKETA ZA UDELEŽENCE

Program tabora

Ponedeljek

 • Prihod na taborni prostor
 • Ogled muzeja v Kobaridu (v primeru slabega vremena)
 • Orientacija Volar - taborni prostor
 • Taborni red in pravila
 • Umetniška delavnica
 • Športne igre - nogometna tekma

Torek

 • Delavnice in aktivnosti po skupinah:
 • Delo na ekološki kmetiji Robidišče
 • Umetniška delavnica - ustvarjanje iz gline
 • Lesarska delavnica - leseni okraski in nakit
 • Orientacija Breginj
 • Kovaška delavnica
 • Športne dejavnosti
 • Kopanje v Nadiži
 • Kolesarjenje
 • Športne igre - odbojka

Sreda

 • Orientacija okoli tabora
 • Delavnice in delo po skupinah
 • Umetniška delavnica
 • Kovaška delavnica
 • Soteskanje
 • Kopanje
 • Športne igre - roverček

Četrtek

 • Delavnice in delo po skupinah
 • Delo na kmetiji
 • Umetniška delavnica
 • Kovaška delavnica
 • Kolesarjenje
 • Soteskanje
 • Pohod in bivakiranje
 • Športne igre - frizbi

Petek

 • Olimpijske igre in kviz znanja
 • Pospravljanje tabora
 • Odhod domov

Vsak dan dijaki v skupinah obvezno opravijo tudi kuharsko delavnico, čistijo sanitarije ter pripravljajo kurjavo. 

Treking Breginjski kot

Na pustolovščino se je  podalo 10 predstavnikov delovnih skupin, ki so na vsaj 12 km iskali 14 kontrolnih točk na popolnoma neznanem terenu, pretežno po neoznačenem terenu. Pomagali so si z aplikacijo Locus Map ter z opisom trase. Aktivnost je bila namenjena skupinskemu delu med tekmovajočimi skupinami po načelu skupaj smo uspešnejši. Dejansko ni nihče trase opravil samostojno, kar potrjuje tezo, da se v ekstremno težavnih pogojih še tako visoko motivirani posamezniki obnašajo kot del skupine. V vasi Mazore so si ogledali tudi muzejsko vojaško etnološko zbirko.

Opis poti

S tabornega prostora greš po cesti v smeri kampa Nadiža. Ob cesti pred nogometnim zaviješ desno (B1) in po cesti do vasi Podbela. V vasi poiščeš smerokaz za pot na vas Sedlo. Na koncu ulice se pred mostom asfalt konča in smerokaz (B2) označuje planinsko pot,ki poteka ob ograji v gozd. Na vseh križiščih je označena smer, v osnovi pa poteka po pobočju levo navzgor. Ko dosežeš potok, se pot usmeri navzgor ob strugi do mesta, kjer strugo prečiš (B3). Pot je tu dokaj porasla z vegetacijo, a še vedno očitna. Pod vasjo Sedlo prideš na pašnik, pot poteka med pastirji. V vasi poiščeš pot navzgor, greš mimo pipe pitne vode. Na vrhu klanca je na levi strani kapelica (B4) in nekaj metrov novega asfalta, po katerem se spustiš v dolino potoka. Na prvem ovinku po sto metrih levo, nato pa na spodnjem križišču štirih poti (B5) skrajno desno navzdol po najbolj zarasli poti izmed vseh. Kmalu dosežeš potok, ki ga prečiš in nadaljuješ po levi strani gledano navzgor.Prebiješ se čez naravno oviro (krošnja podrte smreke) do jezu, kjer zopet prečiš potok (B6).
Na jezu je spolzko! Držiš se smeri ob potoku po neizraziti poti, kmalu prideš do klavža (B7), od tam naprej pa po makadamski poti proti vasi Breginj, ki jo dosežeš preko pašnikov pri prvih hišah. Po nekaj sto metrih asfalta pri prvem smerokazu za muzejsko zbirko Stol kreneš desno po ulici do konca ceste, ki se nadaljuje po gozdni poti do slapa, kjer zopet prečiš potok (B8). Naprej do makadamske ceste in nato navzgor do križišča cest (B9), kjer greš levo in nato k cerkvi na vrhu hriba (B10), kjer je ob vratih pokopališča tudi pipa s pitno vodo. Poiščeš pot levo pod cerkvijo do vasi.
V vasi poiščeš Ščirnov ograd, največjo in še edino celo breginjsko hišo, zgrajeno v obdobju pred potresom, kjer je urejena muzejska zbirka na prostem in info točka kraja (B11). Naprej po cesti in za Merkatorjem levo v zgornjo vzporedno ulico, kjer že od daleč vidiš muzejsko zbirko Mazore (B12). Nazaj v Podbelo se vrneš po isti poti vse do vasi Sedlo, kjer pa pod cerkvijo poiščeš smerokaz za Podbelo (pot mimo elektrarne). Pot je na ključnih mestih označena, pozoren je potrebno biti predvsem pod vasjo, kjer je možnosti več. Pri elektrarni (B13) se teren uleže, enkrat je potrebno še prečiti potok in pašnik, pri prvem križišču pa greš levo navzgor k cerkvi Sv. Helene (smerokaz). Zadnja kontrolna točka (B14) je ob sakralnem objektu, pod katerim najdeš pot do ceste in potem mimo kampa naprej do tabora.

Naloge

Pri vsaki kontrolni točki se morate slikati. Potrebno je posneti sled gibanja, čas v muzejski zbirki Mazore ne šteje v končni rezultat, zato se lahko tam zadržite kolikor žeilte. 

Na poti pa morate najdi odgovora na naslednja vprašanja:
1. Kako se imenuje potok, ob katerem poteka treking in kolikokrat ga moraš prečiti od starta do cilja?
2. Kaj je bila po poklicu najbolj slavna prebivalka vasi Sedlo, ki ima spominsko obeležje v središču vasi?
3. Kako se imenuje cerkev na najvišji točki na trasi?
4. Poišči priimek dveh narodnih buditeljev v vasi Breginj na začetku prejšnjega stoletja v Ščirnovem Ogradu in prav tam na info točki vzemi turistično karto Breginjskega kota. 
5. V spominski zbirki Mazore povprašaj lastnika, koliko bomb in granat iz 1. svet. vojne je že razminiral in kje je tukaj največja gostota tovrstnih najdb? Odgovore označi na turistični karti Breginjskega kota, ki si jo dobil v info točki na kontrolni točki 11.

Planinski pohod na Musc

Ko se je naliv v jutranjih urah polegel, se je nad grebenom Stola pričelo jasniti. Dovolj mamljivo za tiste, ki smo tja gledali že ves čas od prihoda v Podbelo. V okviru taborov je bila tura na Musc tista, ki je še nismo uspeli izvesti. Priložnost je bila tu, čeprav se je nad vrhovi vnovič zbirali nove meglice, ko so napovedovale popoldanske plohe. Z Breginja nas je krenilo sedem in vrh smo dosegli uro prej kot je bilo predvideno, čemur je pripomogla tudi termika in gibanje zračne mase na pobočju. Pogledov na sever nismo bili deležni, se pa je svet odpiral proti jugu in Breginjski kot je ležal pod nami. Čeprav nas je na vrhu pričakal dež, nem je bival nudil prijetno zaklonišče, kjer smo kmalu pričakali prihod posameznih sončnih žarkov, ki so se počasi prebijali skozi meglice. Te je blagi severnik preganjal in jih valil čez greben in kmalu so zastrli pogled na pot, po kateri smo sestopali. V dežja ni bilo in v slabi uri smo prišli nazaj v Breginj, kjer smo obiskali še zbirko Mazora.  

razdalja
8.1 km
max-min min max gor dol
1050 m 560 m 1610 m 959 m 1076 m

Kolesarjenje k slapu Kozjak

Iz tabora je skupina šestih obiskala slap Kozjak po označeni kolesarski poti iz Podbele do Kobarida.  Najpogumnejši so se na veliko presenečenje turistov uspeli tudi okopati v tolmunu pod slapom.

Kolesarjenje Monte Mia

Iskanje kote 1000. Iz tabora sta se dva dijaka podala iz tabora po makadamski poti na goro Monte Mia. Konstantni klanec do višine 1000 m in nazaj sta opravila sama, pri tem pa izvajala meritve na uri.  

razdalja
26.1 km
max-min min max gor dol
826 m 280 m 1106 m 900 m 904 m

Orientacijski pohod Pradolino(Pradol)

Večina trase je  potekala v Italiji. Začeli smo pri Napoleonovem mostu ob Nadiži in se namenili proti Stupici v Italijo po označeni poti. Dijaki so sami iskali prehode in si pomagali z GPS datoteko. V divjini pod goro Monte Mia smo srečali tudi roj divjih os in tako utrpeli skupaj 29 pikov. Pot se je končala na meji s Slovenijo, kjer je bilo potrebno nekaj iskanja po zaraščenem terenu,  zato smo do Robiča raje šli kar po strugi reke. Nekateri smo se iz Robiča v tabor namesto predvidenega prevoza s kombijem raje peljali s kolesi in ujeli dolgo pričakovano kosilo.

GPS datoteke

Recepti

Ponedeljek

KOSILO - skupina učiteljev

PERESNIKI Z MEŠANIM MLETIM MESOM + SOLATA

Sestavine: olje, 16 čebul, 20 strokov česna, 7 kg mletega mesa, 8 kg narezanega paradižnika

7 kg peresnikov, začimbe

3 kg paradižnikov + 3 kg kumaric + 3 kg čebule za solato

Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Na kuhalnik pristavimo večji lonec z ustrezno količino vode za kuhanje testenin. Tik preden voda zavre, jo solimo, nato pa v krop stresemo peresnike. Kuhamo jih toliko časa, kot je označeno na embalaži. Kuhane peresnike stresemo v cedilo in dobro odcedimo. Takoj, ko na kuhalnik pristavimo lonec z vodo za kuhanje testenin, se lotimo priprave omake. V ponvi segrejemo malo olja, na katerem med mešanjem pražimo čebulo in suhe začimbe toliko časa, da se čebula zmehča. Dodamo česen in sveži timijan ter rahlo začinimo s poprom in soljo. Vse skupaj pražimo samo še toliko časa, da česen zadiši. Vsebino iz ponve pretresemo na krožnik. Ponev obrišemo s kuhinjsko brisačko in ponovno pristavimo na kuhalnik. Dodamo še malo olja in ko se segreje, v ponev stresemo mleto meso. Med občasnim mešanjem ga na visokem ognju pražimo toliko časa, da se koščki hrustljavo zapečejo iz vseh strani. V ponev dodamo prepraženo čebulo z začimbami, paradižnike iz pločevinke, nasekljano svežo baziliko in sladkor. Vse skupaj dobro premešamo in na nizkem ognju počasi zavremo. Ko zavre, znižamo temperaturo in odkrito kuhamo še 15 minut. Omako poskusimo in po želji dodatno začinimo s poprom in soljo. Dodamo odcejene peresnike in vse skupaj dobro premešamo. Pripravljene testenine razporedimo po krožnikih.

VEČERJA 

ČEVAPČIČI, kruh, sveža narezana zelenjava: paradižnik, paprika in mlada čebula - skupina 2

Torek

ZAJTRK:

samopostrežno – kosmiči, čokolino, kakav, namazi, salame, kruh, sadje – skupina 5

KOSILO: BOGRAČ + KRUH + KUMARIČNO-PARADIŽNIKOVA SOLATA – skupina 6

Sestavine: 12 čebul, 20 strokov česna, 6 kg govedine, 6 kg svinjine, 8 l pasiranega paradižnika, 4 kg krompirja

3 kg paradižnik + 3 kg čebule

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V večjo posodo damo olje in čebulo. Dodamo ščepec soli in občasno premešamo, da se čebula ne prime dna posode. Meso dodamo v posodo v času, ko čebula razpade in preden dobi rumenkasto barvo. Vse skupaj mešamo in pazimo, da se meso s čebulo enakomerno zapeče. Dodamo česen, ponovno dobro premešamo in vse skupaj zalijemo z vinom. Ponovno premešamo in zalijemo s toliko vode, da so vse sestavine dobro prekrite.

V posodo stresemo še poper, sol, lovor, timijan, baziliko, paradižnikovo mezgo in vse skupaj dobro premešamo. Kuhamo brez pokrova na zmernem ognju 50 minut. Olupimo krompir, operemo ga in zrežemo na kocke. Krompir dodamo v posodo z bogračem in kuhamo še 20 minut. Kuhan bograč serviramo s kruhom in solato.

Paradižnike in čebulo narežemo ter začinimo s poprom, soljo, oljem in kisom. Postrežemo kot svežo prilogo.

VEČERJA: ŠPAGETI BOLOGNESE + PARMEZAN + SOLATA – skupina 7

Sestavine: 7 kg špagetov, 16 čebul, 20 strokov česna, 6 kg mletega govejega mesa, 4 kg paradižnika, vino, baziilika, parmezan

3 kg kumaric + 3 kg čebule za solato

Na kuhalnik pristavimo večji lonec z ustrezno količino vode za kuhanje testenin. Tik preden voda zavre, jo solimo, nato pa v krop stresemo špagete. Kuhamo jih toliko časa, kot je označeno na embalaži. Kuhane špagete dobro odcedimo. Na malo olja prepražimo sesekljano čebulo. Ko zlato porumeni, dodamo drobno sesekljan česen in mleto meso. Vse skupaj med mešanjem počasi prepražimo in ko se vse meso popraži, dodamo začimbe po okusu. Dodamo narezan paradižnik ter zalijemo z vinom. Omako kuhamo na šibkem ognju približno 35 minut, da se zgosti (po potrebi dolijemo še malo vode). Testenine dodamo k omaki, dobro premešamo in postrežemo.

Ob jedi ponudimo nariban parmezan.

Sreda

ZAJTRK – skupina 10 (samopostrežno – kosmiči, čokolino, kakav, namazi, salame, kruh, sadje)

KOSILO – RIŽOTA S PIŠČANCEM IN SOLATA - skupina 1

Sestavine: 16 čebul, 20 strokov česna, 5 kg rdeče paprike, 8 kg piščančjih prsi, 7 kg riža, piščančja juha (jušno osnovo skuhamo že zjutraj iz piščanca in jušne zelenjave)

3 kg paradižnika, 3 kg paprike, 3 kg čebule za solato

Meso operemo (osušimo) in narežemo na za grižljaj velike koščke, ki jih posolimo in popopramo. Čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo. Papriko operemo, prerežemo na pol, ji odstranimo pecelj in semena ter jo na drobno narežemo. V kozico vlijemo jušno osnovo, jo zavremo in odstavimo. V največji posodi na zmerni temperaturi segrejemo olje. Dodamo čebulo in česen, ki ju med mešanjem pražimo 5 minut, da posteklenita. Dodamo meso in papriko. Med mešanjem pražimo še približno 3 minute, da se meso enakomerno opeče in zakrkne. Dodamo riž, ki ga potresemo s papriko, premešamo in pražimo še 3 minute, da riž malo postekleni. Vse skupaj zalijemo s skodelico jušne osnove in med stalnim mešanjem kuhamo, da skoraj vsa tekočina povre. Nato dodamo novo skodelico jušne osnove. Nadaljujemo z mešanjem. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse jušne osnove, riž pa je kuhan, kar traja približno 25 minut.  Odstavimo in pokrijemo posodo. Rižoto pustimo počivati 5 minut. Razdelimo jo na krožnike in postrežemo.

VEČERJA

 frika po receptih vaščanov Podbele –  skupina 2

 

Četrtek

ZAJTRK – skupina 5 (samopostrežno – kosmiči, čokolino, kakav, namazi, salame, kruh, sadje) - skupina 4

KOSILO – SVINJINA V OMAKI, PRAŽEN KROMPIR , SOLATA - skupina 5

16 čebul, 12 kg svinjskih zrezkov, 5 kg gob, 5 l mleka, 3 kg prosene kaše

3 kg kumaric + 3 kg paradižnika + 3 kg čebule za solato

Čebulo olupimo ter narežemo na rezine ali drobno sesekljamo. Šampinjone očistimo z vlažno krpico in zrežemo na lističe. Svinjske zrezke operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Rahlo jih začinimo s poprom in soljo ter pomokamo na eni strani.  V ponvi segrejemo polovico olja, na katerem popečemo zrezke. V ponev jih najprej položimo s pomokano stranjo, pečemo 3 do 4 minute, potem pa obrnemo in zlato rjavo zapečemo še na drugi strani.  Popečene zrezke poberemo iz ponve in shranimo na toplem krožniku. V ponev vlijemo preostalo olje in na njem na hitro prepražimo čebulo. V ponev nato dodamo narezane šampinjone. Med mešanjem pražimo 2 do 3 minute, potem pa prilijemo mleko. S kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse koščke, ki so nastali med praženjem. Omako po okusu začinimo s poprom in soljo. V omako dodamo popečeno zrezke, ponev pokrijemo in pustimo, da se meso na nizkem ognju duši 15 minut. Če je omaka pregosta, prilijemo še malo mleka.

Pražen krompir: 15 kg krompirja, 15 čebul, peteršilj

Petek

ZAJTRK – skupina 9 (samopostrežno – kosmiči, čokolino, kakav, namazi, salame, kruh, sadje)

 KOSILO - roštiljada (klobasice, ražnjiči, pleskavice, pečena zelenjava), kruh - Masterchef ekipa

Delavnice

Dijaki so v času tabora vzporedno z raziskovalnimi nalogami na terenu izvajali tudi tri tridnevne delavnice učenja na prostem s cilji izdelati tridimenzionalno maketo kraja, izdelati lončarske izdelke ter oblikovati železo. 

Geografska

Umetniška

Kovaška

Kmetija

Na kmetiji Robidišče smo spravljali les...

Branje knjige Nare Petroviča: Človek, navodila za uporabo in reševanje miselnih ugank

Skupine so brale vnaprej določena poglavja knjige, hkrati pa so v predstavitvah morali predstaviti tudi svoj pogled in izkušnje na prebrano tematiko. Logično komponento inteligence je marsikdo uporabil pri reševanju problemov suduko in pri raznih miselnih orehih.

GALERIJA SLIK Flickr