Previous Next

Tabor preživetja v naravi OLIB 2018

Natisni

 Od 3.9. do 7.9. smo na Olibu izvedli 10. tabor preživetja v naravi za krške srednješolce.  Na idiličnem otoku srednje Dalmacije smo preživeli pet čudovitih dni, spoznali nekatere do sedaj vsem neznane kotičke ter se skupaj vsak zase čudili, kako je lahko preprosto bivanje z nizkim vplivom civilizacije lahko vsaj tako dobro, če že ne boljše kot tisti  moderni bivanjski hedonistični pristop. Neprecenljivo spoznanje mladih, da je neposreden stalen stik z naravo tisto, kar človeka v trenutku umesti višje na lestvico samozavedanja in porodi občutke sreče, ki jih človek s konstantnim vztrajanjem v virtualnem preprosto ne pozna, je za izvajalce eden od poglavitnih ciljev petdnevnega programa, ki je tudi tokrat temeljil na izkustvenem učenju posameznika, vpetega v delo skupine. 

Instagram

 

Flickr galeriija slik


 

Program tabora

PONEDELJEK

3.9.2018

 1. ODHOD: 4.30 izpred šole z avtobusom
 2. plovba s katamaranom na otok Olib
 3. postavitev tabora 
 4. kopanje na osrednji plaži pri mestu (P na karti)

TOREK

4.9.2018

 1. odhod do uvale Statinica - ekološka dejavnost
 2. veslanje
 3. eksperimenti na prostem - izdelava izdelka po patentu Nikole Tesle
 4. popoldanska orientacija po mestu Olib po skupinah

 

 

KT slatinica

 

SREDA

5.9.2018

 1. pohod v uvalo Široki Bok z orienetacijo in ekološko akcijo
 2. veslanje 
 3. eksperimenti na prostem
 4. učenje taborniških veščin 
 5. razredna tekma v nogometu
 6. opazovanje nočnega neba

 

 

KT SirokiBok

ČETRTEK

6.9.2018

 1. pohod v uvalo Draga na severu otoka, uvalo zahodna Slatinica in veslanje na Kurjak
 2. matematična delavnica 
 3. geografska delavnica 
 4. strelska delavnica
 5. kopanje na neznani lokaciji

 

 

 

KT Kurjak

PETEK

7.9.2018

 1. kviz - Kaj je z Olibom?
 2. razredne igre
 3. predstavitev rezultatov eksperimentov
 4. pospravljanje tabora

 

Vrednotenje dela udeležencev

Večino opravljenih dejanosti se bo točkovala. Tekmujejo skupine petih dijakov.

DEJAVNOSTI „ZA TOČKE“:

 1. vse orientacije (merimo čas in opravljene naloge) 
 2. narejeni izdelki v eksperimentih 
 3. uspešnost na kvizu
 4. uspešnost opravljanja dežurnih obveznosti
 5. čistost šotora
 6. točke za posebne dosežke

Lokacija in namestitev

Tabor bo lociran južno od mesta Olib v borovem gozdičku, 200m stran od javne razvetljave in vaških poti. Plaža je oddaljena 200 m stran, opremljena s tuši. Sanitarije so na obali. Elektrike ni, voda je. Trgovini sta v vasi dve, lokacija tiste z nižjimi cenami je označena s T na karti.

Spanje bo organizirano v šotorih na tabornem prostoru. Zadnja izkušnja dva tedna pred izvedbo tabora je, da je prisotna večja koncentracija mrčesa, repelenti zelo priporočljivi. Lahko pa naredimo odganjalce merčesa tudi sami...

SESTAVINE in pripomočki (100 ml repelenta):

Dijaki pridejo v tabor peš iz mesta Olib.

olib3

Orientacija

Dijaki so traso zmogli po skupinah, pot je vključevala iskanje prehodov ob zidovih po delni zapuščenih poteh na otoku, škraping po obali in naloge na terenu, povezane z ekološko noto.  

Področje med uvalo Slatinico in Slatino na severu ter škraping po obali nazaj je obdano z gosto neprehodno makijo, kjer je kar nekaj orientacijskih zank. Na poti nazaj smo izvedli ekološko akcijo pobiranja plastičnih odpadkov.

Iskanje kontrolnih točk po ulicah naselja Olib je vsebovala 8 kontrolnih točk, ki so se končale za marsikoga z nočnim kopanjem na mestni plaži.

Obroki hrane

Kuhali smo sami. Obroke smo pripravljali na dveh gorilnikih, v izposoji smo imeli dve jeklenki plina, kurjenje ognja je na otoku prepovedano, zato je bila to tudi edina možnost ob dejstvu, da elektrike na tabornem prostoru ni bilo.

 

 

 

 

PONEDELJEK


KOSILO – PERESNIKI S PARADIŽNIKOVO OMAKO + ZELENJAVA – SKUPINA 1
Sestavine: olje, 16 čebul, 20 strokov česna, 7 l pasiranega paradižnika
7 kg peresnikov, začimbe
2 kg paradižnikov + 2 kg kumaric
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Na kuhalnik pristavimo večji lonec z ustrezno količino vode za kuhanje testenin. Tik preden voda zavre, jo solimo, nato pa v krop stresemo peresnike. Kuhamo jih toliko časa, kot je označeno na embalaži. Kuhane peresnike stresemo v cedilo in dobro odcedimo. Takoj, ko na kuhalnik pristavimo lonec z vodo za kuhanje testenin, se lotimo priprave omake. V ponvi segrejemo malo olja, na katerem med mešanjem pražimo čebulo in suhe začimbe toliko časa, da se čebula zmehča. Dodamo česen in sveži timijan ter rahlo začinimo s poprom in soljo. Vse skupaj pražimo samo še toliko časa, da česen zadiši. Med občasnim mešanjem ga na visokem ognju pražimo toliko časa, da se koščki hrustljavo zapečejo iz vseh strani. V ponev dodamo paradižnikovo omako, sveža zelišča... Vse skupaj dobro premešamo in na nizkem ognju počasi zavremo. Ko zavre, znižamo temperaturo in odkrito kuhamo še 15 minut. Omako poskusimo in po želji dodatno začinimo s poprom in soljo. Dodamo odcejene peresnike in vse skupaj dobro premešamo. Pripravljene testenine razporedimo po krožnikih.

Večerja – ROŠTILJADA, kruh, sveža narezana zelenjava: paradižnik, paprika in mlada čebula

TOREK


KOSILO: BOGRAČ + KRUH + SVEŽA ZELENJAVA – SKUPINA 6
Sestavine: 12 čebul, 20 strokov česna, 4 kg govedine, 4 kg svinjine, 8 l pasiranega paradižnika
3 kg paradižnika + 3 kg čebule
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V večjo posodo damo olje in čebulo. Dodamo ščepec soli in občasno premešamo, da se čebula ne prime dna posode. Meso dodamo v posodo v času, ko čebula razpade in preden dobi rumenkasto barvo. Vse skupaj mešamo in pazimo, da se meso s čebulo enakomerno zapeče. Dodamo česen, ponovno dobro premešamo in vse skupaj zalijemo z vinom. Ponovno premešamo in zalijemo s toliko vode, da so vse sestavine dobro prekrite.
V posodo stresemo še poper, sol, lovor, timijan, baziliko, paradižnikovo mezgo in vse skupaj dobro premešamo. Kuhamo brez pokrova na zmernem ognju 50 minut. Olupimo krompir, operemo ga in zrežemo na kocke. Krompir dodamo v posodo z bogračem in kuhamo še 20 minut. Kuhan bograč serviramo s kruhom in solato.
Paradižnike in čebulo narežemo ter začinimo s poprom, soljo, oljem in kisom. Postrežemo kot svežo prilogo.

VEČERJA – RIŽOTA S PIŠČANCEM IN SOLATA – SKUPINA 7
Sestavine: 16 čebul, 20 strokov česna, 5 kg rdeče paprike, 8 kg piščančjih prsi, 7 kg riža, piščančja juha (jušno osnovo skuhamo že zjutraj iz piščanca in jušne zelenjave)
2 kg paradižnika, 2 kg paprike
Meso operemo (osušimo) in narežemo na za grižljaj velike koščke, ki jih posolimo in popopramo. Čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo. Papriko operemo, prerežemo na pol, ji odstranimo pecelj in semena ter jo na drobno narežemo. V kozico vlijemo jušno osnovo, jo zavremo in odstavimo. V največji posodi na zmerni temperaturi segrejemo olje. Dodamo čebulo in česen, ki ju med mešanjem pražimo 5 minut, da posteklenita. Dodamo meso in papriko. Med mešanjem pražimo še približno 3 minute, da se meso enakomerno opeče in zakrkne. Dodamo riž, ki ga potresemo s papriko, premešamo in pražimo še 3 minute, da riž malo postekleni. Vse skupaj zalijemo s skodelico jušne osnove in med stalnim mešanjem kuhamo, da skoraj vsa tekočina povre. Nato dodamo novo skodelico jušne osnove. Nadaljujemo z mešanjem. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse jušne osnove, riž pa je kuhan, kar traja približno 25 minut. Odstavimo in pokrijemo posodo. Rižoto pustimo počivati 5 minut. Razdelimo jo na krožnike in postrežemo.

SREDA


KOSILO – TESTENINE S PIŠČANCEM V SMETANOVI OMAKI s ŠPINAČO, SVEŽA ZELENJAVA
Sestavine: 7 kg testenin, 6 kg piščančjih prsi, 3 kg špinače, 4 l smetane, začimbna mešanica

Na kuhalnik pristavimo lonec z večjo količino osoljene vode za kuhanje testenin. Skuhamo jih po navodilih.
Špinačo operemo in očistimo, piščančje prsi razrežemo in začinimo z mešanico začimb, v ponvi segrejemo olje in na njem opečemo začinjene kose piščanca, dodamo špinačo, malce premešamo in opečemo, nato pa zalijemo s smetano in malo tekočine, v kateri se kuhajo testenine. Dobro premešamo in kuhamo še 10 - 15 minut, nato pa dodamo kuhane testenine, dobro premešamo in po potrebi še začinimo.

VEČERJA - VEČERJA – PEČEN KROMPIRČEK, BUČKE IN HRENOVKE

Sestavine: 15 kg krompirja, 1 – 2 kg bučk, 70 parov hrenovk
Sveža zelenjava

Krompir operemo in olupimo. Narežemo ga na enako debele rezine, jih operemo in dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. Na kuhalnik postavimo lonec, v katerem dobro segrejemo olje, pri tem pa pazimo, da se ne pregreje. V vroče olje previdno položimo osušen krompir in ga cvremo, dokler ne postane zlato rumene barve. Ocvrt krompirček s penovko poberemo iz olja in ga položimo na papir, da se odvečno olje odcedi. Po okusu dodatno začinimo s soljo. Bučke narežemo na rezine, začinimo in opečemo na plošči, hrenovke zarežemo in jih opečemo skupaj z bučkami.

ČETRTEK


KOSILO – SVINJINA V OMAKI, POLENTA , SVEŽA ZELENJAVA
8 čebul, 8 kg svinjskih zrezkov, 3 kg gob, 4 l mleka, 3 kg polente
3 kg kumaric + 3 kg paradižnika + 2 kg mlade čebule
Čebulo olupimo ter narežemo na rezine ali drobno sesekljamo. Šampinjone očistimo z vlažno krpico in zrežemo na lističe. Svinjske zrezke operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Rahlo jih začinimo s poprom in soljo ter pomokamo na eni strani. V ponvi segrejemo polovico olja, na katerem popečemo zrezke. V ponev jih najprej položimo s pomokano stranjo, pečemo 3 do 4 minute, potem pa obrnemo in zlato rjavo zapečemo še na drugi strani. Popečene zrezke poberemo iz ponve in shranimo na toplem krožniku. V ponev vlijemo preostalo olje in na njem na hitro prepražimo čebulo. V ponev nato dodamo narezane šampinjone. Med mešanjem pražimo 2 do 3 minute, potem pa prilijemo mleko. S kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse koščke, ki so nastali med praženjem. Omako po okusu začinimo s poprom in soljo. V omako dodamo popečeno zrezke, ponev pokrijemo in pustimo, da se meso na nizkem ognju duši 15 minut. Če je omaka pregosta, prilijemo še malo mleka.

VEČERJA
MESNE KROGLICE V PARADIŽNIKOVI OMAKI, KRUH,SVEŽA ZELENJAVA
Sestavine: 8 kg mešanega mletega mesa, 15 čebul, krušne drobtine, 30 jajc, 4 kisle smetane, 2 zavoja parmezana, 6 l paradižnikove omake, začimbe

V skledo stresemo mleto meso in ga začinimo z mešanico začimb. Dodamo drobno sesekljano čebulo, peteršilj, jajce, česen, drobtine, kislo smetane in parmezan. Vse setavine s čistimi rokami dobro pregnetemo. Iz mase oblikujemo manjše kroglice, ki jih približno 7 minut pečemo na vročem olju (če imamo velike kroglice, jih pečemo dalj časa). Zalijemo s paradižnikovo omako ter kuhamo še 10 – 15 minut na manjšem ognju.Po potrebi dodatno začinimo. Svežo zelenjavo in kruh narežemo ter ponudimo kot prilogo.

PETEK


KOSILO – ROŠTILJADA (KLOBASICE, RAŽNJIČI, PLESKAVICE, PEČENA ZELENJAVA, PIŠČANČJE/PURANJE HRENOVKE), KRUH - Masterchef ekipa TABORA

Vsebine in aktivnosti na interaktivni karti

Karto lahko odprete s programom Google Earth ali z mobilno aplikacijo.

Prenesemo aplikacijo

Nato pa shranimo kalibrirano karto območja (*.kmz,...), ki jih lahko odprete z aplikacijo. 

Lokacije uval.

Oprema

 • Športni copati (copat mora biti primeren za hojo po gozdnih poteh in za izvajanje športnih dejavnosti z dovolj oprijema na podplatu)
 • Gumijasti sandali za hojo po vodi (nekaj podobnega kot Crocs ali Teva sandali)
 • Hlače (še 1 kratke športne in 1 dolge)
 • Majice s kratkimi rokavi (vsaj 3)
 • vrv za obešanje perila
 • Spodnje perilo
 • Kopalke
 • Plavutke in maska za potapljanje (če je možno)
 • Brisača (2 kom.)
 • Kapa (za zaščito proti soncu)
 • Nahrbtnik, primeren za pohod
 • Spalna vreča in mehka podlaga za spanje
 • Čutara ali plastenka, ki dobro tesni
 • Vetrovka
 • Baterijska svetilka (priporočamo čelno)
 • Pribor za osebno higieno(zobna ščetka, milo,...)
 • Zaščita proti komarjem in klopom
 • Krema za sončenje
 • Sončna očala
 • Zdravstvena kartica
 • Zdravila (če so potrebna)
 • Vrečka za umazano perilo

Delavnice

 • naravoslovna 
 • matematična 
 • geografska 
 • strelska 
 • zdravstvena (prva pomoč)

Aktivnosti v taboru

Dijaki pospravljajo in urejajo tabor, kuhajo obroke hrane. Kajenje in kurjenje je STROGO PREPOVEDANO zaradi velike požarne ogroženosti. 

Športne in taborniške igre

 • medrazredne igre: nogomet,  vodne igre
 • spanje pod milim nebom (bivak za tiste, ki se prijavijo)

 

 

 

 

 

 

 

Film in fotografija v naravi

 •   tekmovanje za najboljši filmček in fotografijo