Norveška

oslo

Obisk glavnega mesta vikingov


13.10.-17.10.23

Petdnevna ekskurzija v OSLO z ogledi mesta, smučarske meke Holmenkollen, številnih muzejev, neposredno srečanje z nordijsko zgodovino in njihovo mitologijo …

Kviz o Oslu

Odgovorite na 30 vprašanj o Oslu in preverite svoje znanje z ekskurzije

Začni

Prosim, da odgovorite na vprašanja kviza Oslo

 

Ime:
Skupina:
Email
Muzej znanosti in tehnologije
Holmenkollen - muzej in smučarski center
Munch muzej
Kon Tiki Muzej
sprehod po mestu -

Poročila udeležencev

Objavljamo poročila nekaterih udeležencev ekskurzije, slogovno zaznamovani deli besedila so nepopravljeni v poševnem tisku.

Na hišni terasi - nadstropje 11

Teknisk museum

V soboto smo obiskali tehniški muzej v Oslu. Je zelo privlačna destinacija za ljubitelje tehnologije in zgodovine. Muzej predstavlja bogato tehniško dediščino države ki zajema razvoj komunikacije, računalništva, ter razvoj prevoznih sredstev. Moj najljubši del muzeja je bil del s prevoznimi sredstvi, saj je bilo razstavljenih veliko vozil. Vse od motorjev, avtomobilov pa tudi vlakov. To kar me je pa najbolj navdušilo pa je bila celo maketa letala v naravni velikosti. V tehniškem muzeju je bil tudi velik poudarek na navtiki. Oddelek navtike je prikazoval makete ladij ter nasplošno potapljaške opreme. Tehniški muzej predstavlja tudi bogato zbirko zgodovine medicine. Ta del mi je bil tudi zelo zanimiv, saj je predstavljal stare pripomočke, stara reševalna vozila, stare obleke medicinskih sester ter celo staro operacijsko sobo. Skratka Tehniški muzej v Oslu je edinstvena destinacija, ki združuje preteklost, sedanjost in prihodnost tehnološkega razvoja na Norveškem, kar ga naredi zanimivega za vse generacije.

Nik

Tehniški muzej

Add Your Heading Text Here

Park Vigeland

Naš drugi dan šolske ekskurzije v Oslu, 14. 10. 2023, smo obiskali park Vigeland. Vigeland park je park z več kot 200 skulpturami Gustava Vigeland iz brona, granita in litega železa. Tu so tudi nekateri svetovno znani kipi, vključno z Jeznim dečkom (Sinnataggen v norveščini), Monolitom (Monolitten) in Kolo življenja (Livshjulet). Vigeland je bil odgovoren tudi za zasnovo in arhitekturni del. V parku smo se po skupinah odpravili na ogled skulptur in opravljanje zadane naloge. Naša naloga je bila imitiranje skulptur. Pri nalogi smo se vse 3 skupine zelo dobro odrezale. Vsi smo se zelo zabavali in kar precej nasmejali med imitiranjem kipov. Vmes nam je profesor dajal naloge, kar je vzbudilo našo tekmovalnost. Pri zadnji nalogi smo našli celo zaklad.

Maša

Vigeland park

Prevoz v Oslu

Prvi dan, ko smo pristali na Norveškem smo kupili karte za vlak preko aplikacije VY in smo odšli iz letališča Sandefjord lufthavn Torp do postaje Oslo S. Potovanje s tem vlakom je trajalo približno 2 uri. Ta dan z vlakom nismo več potovali. Drugi dan smo že zgodaj odšli z vlakom od postaje v Oslu blizu našega hostla do postaje v bližini tehniškega muzeja v Oslu. Nato se z vlakom nismo več peljali do večera, zvečer smo se pa z vlakom še vrnili nazaj do apartmajev. Tretji dan smo pa odšli z vlakom iz iste postaje zraven našega hostla do bližine muzeja Fram in muzeja Kon-Tiki. Ko smo si pa ogledali oba muzeja, smo pa odšli še do muzeja Munch, in ko smo si ogledali še ta muzej smo pa še šli izven Osla in ta vožnja je trajala okoli 30 minut. Danes (zadnji dan) smo pa zjutraj odšli z vlakom do skakalnice Holmenkollbakken. Potem smo pa z vlakom odšli še do centra in nazaj do apartmajev.

Val

Vlak VY do Osla
Tramvaj Oslo

Munch muzej

V nedeljo (tretji dan) 15.10.2023 smo se odpravili v več muzejev. Eden izmed njih je Munch museum. To je visoka moderna zgradba, ki je bila poimenovana po Edvardu Muchu znanemu slikarju iz Osla (fun fact: njegove hiše več ni). Ima veliko nadstropij in iz vseh je prelep razgled prav tako je v vsakem res posebna zgodba oziroma razstava. Večinoma teh zgodb se vrti okoli tega slikarja in njegovega življenja. Po zgradbi smo se sprehajali po skupinah, ki so bile določene na začetku naše ekskurzije. Naša naloga je bila, da najdemo najbolj znano sliko v muzeju imenovano Scream. Po opravljeni nalogi smo se lahko prosto sprehajali po stavbi in opazovali še ostale slike. Med bolj obiskanimi je bilo nadstropje 9, in sicer slikarke Alice Neel. Naslov njene razstave je bilo Every person is a new universe. Ker je galerija zahtevala oddajo nahrbtnikov, smo jih šli po koncu ogleda iskati v omarice. Nato pa smo se zbrali pred vhodom, kjer smo malo posedeli in poklepetali ter kasneje nadeljevali pot.

Zoja P.

Scream 1/3

Promet v Oslu

V Oslu je tako kot v mnogih drugih evropskih mestih na cestah najrazličnejših avtomobilov polek tega pa so na cesti tudi tramvaji, avtobusi, motorji, E skiroji in kolesa, imajo pa tudi podzemeljno železnico. Norveška na splošno spodbuja uporabo električnih vozil (EV). Posledično boste verjetno oz. boste videli precejšnje število električnih avtomobilov, vključno z znamkami, kot so Tesla, Hyundai, Kia, Porsche, BMW, med drugim. Poleg tega boste našli priljubljene evropske avtomobilske znamke, kot so Volvo, Volkswagen, Audi, Mercedes-Benz, Ferrari itd. Norveška ima tudi vedno večje zanimanje za okolju prijazen prevoz, tako da boste opazili hibridne avtomobile in celo nekatera vozila na vodikove gorivne celice. Na cestah sem osebno videl največ avtomobilov znamke Tesla, Kia, Porsche in Hyundai, ki so seveda bila električna oz. hibridna vozila. Med drugim pa tudi dražja vozila kot so G-wagon, Ferrari 488 Spider, Porsche Panamera in Porsche Carrera 911. Osebno sem uporabljal samo javni prevoz, torej avtobus, tramvaj in vlak.

Timon  16.10.2023, Oslo/Norveška

Šoping

V četrtek 16. Oktobra smo odšli v šoping. Po tem ko smo se najedli v mekdonalcu smo se z tramvajem odpeljali do oslo shoping centra. Imeli smo samo eno uro caša zato smo si ogledali zelo malo trgovin, a mogoče je to še bolše saj nismo zapravili preveč denarja. Veliko trgovin, ki so bili v centru smo prvič videli saj niso Slovenske, a nekatere so nam bile zelo znane. Odšli smo še v trgovino s spominki, kjer je bilo veliko zanimivih in dragih spominkov. Bilo je kar zanimivo, a s puncami smo se strinjale,da nikoli vec nevi kupule starbuks kave za 7.20€.

Julija SP

Akerselva
Ladje Fram
Narodni muzej na prostem
Nejc
Pri trolu na Holmenkollnu

Kon-Tiki  muzej

Predstavitev muzeja Kon – Tiki: Tretji dan na Norveškem, v nedeljo (15. 10.), smo se zjutraj odpravili v muzej Kon tiki. Že prej smo morali pogledati film z enakim naslovom. Muzej predstavlja popotovanje enega najbolj slavnih raziskovalcev, Thora Heyerdahla. Muzej je razdeljen na več delov. Prvi predstavlja popotovanje iz Callaa (Peru) na otok Taiti, z raftom. Za to popotovanje ki je potekalo med 28. 4. 1947 in 7. 8. 1947 se je Thor odločil, ker je želel dokazati, da so prebivalci oceanije na otoke prišli iz vzhoda ne zahoda. V muzeju je ta njegova pot predstavljena na plakatih, na katerih ni preveč napisano, vse kar pa je pa je zanimivo in poučno. Na sredini pa je seveda bil originalni raft Kon – Tiki, s katerim so potovali. Ta se imenuje po sončnem bogu Tikiju. V muzeju smo se potem sprehodili pod zemljo, kjer so bili predstavljeni morski psi in jame na kanarskih otokih. Pogledali smo si tudi originalne posnetke popotovanja na Taiti. Zadnja soba pa je predstavila Thorovo popotovanje čez Atlantski ocean z ladjo iz papirusa. Meni najljubši del muzeja je bil kar del o Kon – Tikiju. Tam me je najbolj presenetilo dejstvo, da bi lahko bila na krovu ženska. Ta ženska je bila Gerd Vold Hurum, ki je bila zelo pomembna v ozadju. Ta je tudi bila na začetku na krovu Kon – Tikija, a je zaradi svojega šefa raft morala zapustiti. To dejstvo zelo predstavi položaj žensk v preteklosti (takrat po 2. svetovni vojni). Navdušil me je tudi film (Kon – Tiki), ki sem ga pogledala dan prej, v katerem me je travmatizirala smrt papige Lorite, ki jo je pojedel morski pes. Na splošno me je muzej zelo navdušil in z veseljem bi šla še kdaj.

Pika

Pred muzejem Fram in Kon-Tiki
Trdnjava
Kraljeva straža
Dan 1

Prihod v Oslo (nakup Oslo City PASS)

Postaja Jernbanetorget (no. 18) do namestitve Anker Apartments

Popoldne: ogled Vigiland park in muzej, Munch muzej, park plazilcev

Dan 2

Dopoldne: ogled muzeja tehnike in znanosti, narodni muzej medicine (postaja Birkeland via Kjelsas – no 11)

Obisk kraljeve palače, ogled menjave straže ob 13.30h

Popoldne: Oslo - city highlights (brezplačni vodeni ogled ob 14h)

Razreši skrivnost v gradu Akershus.

Dan 3

Dopoldne: orientacija na polotoku Byrgoy (Fram muzej polarne plovbe, Kon-tiki muzej pustolovske plovbe, kraljevi park, Norsk Folkenmuseum - muzej kulturne dediščine na prostem)

Popoldan: Oslo - historic river walk (brezplačni vodeni ogled ob 14h)

Dan 4

- obisk centra Holmenkollen in Rose Castle (s postaje Oslo S no.1)

- ogled prirodoslovnega muzeja

- nakup spominkov in ogled vsega, kar nam še ni uspelo videti

Dan 5

odhod domov

Aamodt bro
Oslo fjord
Kon-tiki muzej
Nočni slonček
Oslo na Akerselvi
Skakalnica

Namestite  aplikacijo OSLO CITY Guide

Oslo my guide app

Orientacija na Byrgoyu

Scroll to Top