• Gorniški krožek
  Gorniški krožek

  Na Dleskovški planoti...

 • Gorniški krožek
  Gorniški krožek

  Na Rinke...

 • Gorniški krožek
  Gorniški krožek

  Na Kočno po Kremžarjevi...

 • Gorniški krožek
  Gorniški krožek

  Na Veliki Draški vrh...

 • Gorniški krožek
  Gorniški krožek

  Pod vrhom Viševnika...

 • Gorniški krožek
  Gorniški krožek

  V Suhem ruševju na poti na Palec in Vrtačo...

 • Gorniški krožek
  Gorniški krožek

  Na Begunjski vrtači...

 • Gorniški krožek
  Gorniški krožek

  Nad Ivačičevo jamo pod Kredarico...

 • Gorniški krožek
  Gorniški krožek

  S Skute...

 • Gorniški krožek
  Gorniški krožek

  S Hanzove na Prisojnik...

Tura 08 - Košutnikov turn

Tura 08 - Košutnikov turn

Soboto sva skupaj z Matejem V. izkoristila za obisk grebena Košute in stopila na vrh Košutnikovega turna, ki je najizrazitejši in hkrati tudi najbolj zahtevni vrh v celotni verigi. Tura je minila v prijetnem pohajkovanju po visokogorskih travah, manjkalo pa ni niti neobvezne televodbe po avstrijski ferrati (pot ÖTK Steig Neu), ki jo je spodbudila najina radovednost. Vsekakor dan gorniških presežkov.

Poročilo udeleženca in nekaj slikovnihutrinkov  pa je strnjenih spodaj...

KOŠUTNIKOV TURN (Matej Vodeb)

Sobotno jutro dvajsetega septembra se je za stalna člana gorniškega krožka (Matej & Matej) začelo že ob peti uri zjutraj, in sicer z odhodom iz Krškega proti osrednji Sloveniji. Po slabi uri vožnje za sabo pustiva Ljubljano, na obzorju pa se prikažejo Kamniško-Savinjske Alpe, z njimi pa tudi jasno vidne vremenske razmere, ki pa so bile v zgodnjem jutru boljše od pričakovanj in napovedi vremenoslovcev. Med vožnjo sva dorekla še zadnje podrobnosti glede ture, v Podbrezju zapustila Gorenjko, pot pa nadaljevala proti Tržiču in Karavankam naproti. Vožnjo po Dovžanovi soteski, Jelendolu ob Tržiški Bistrici do Medvodja štejem za umirjeno, kajti nadaljevanje je bilo zaradi stanja cest zelo razgibano. Motor avtomobila je ugasnil na začetku Planine Dolga njiva.
Avto sva zapustila ob 7.30 po začetnih pripravah, opremljanju, navigacijskih in lokacijskih nastavitvah. Nekateri pa so, kot sva ugotovila, prišli pod Karavanke, da bi gobarili.

Vzpon se je začel z dobro vidljivostjo, ki pa se je kmalu poslabšala, saj sva hitro zašla v popolno meglo. Do grebena naju je pot vodila drugod, kot je bila speljana. Hoja po grebenu je postregla z veličastnimi pogledi na avstrijsko stran, presenetljivo manj impresionističen pa je bil meglen pogled proti Sloveniji. Premiki zračnih mas so sicer poskrbeli za krajša obdobja brez meglic, ki pa jih med relativno zahtevnim napredovanjem po grebenu, posejanim z jeklenicami, ni bilo moč natančno opazovati. Z grebena sva opazila tudi viseči most, ki je v trenutku postal predmet zanimanja brez posebne razprave. Cilj dneva je bil seveda Košutnikov Turn in ferata je bila na časovnico uvrščena na poti nazaj.

Na vrhu čas za počitek, dobro fotografijo, malico. Po spustu se ustaviva na manjšem grebenu, s katerega se odcepi pot do visečega mostu, ferate, pot pa pelje na avstrijsko stran do koče Košutahause. Opremiva se s plezalno opremo, kajti nadaljevanje brez samovarovanja bi bilo zelo tvegano. Že spust do visečega mostu je prava adrenalinska poslastica, prečkanje le-tega pa je kvadriranje spusta. Občutek dobesednega majanja tal pod nogami... Po prečenju nadaljujeva še nekaj metrov, nato pa se vrneva na mesto, kjer sva pustila nahrbtnike. Proti avtomobilu ubereva drugo pot kot sva jo namenila za vzpon.
Med spustom prečkava plast meglic, nazadnje pa prispeva na Planino Zgornja Dolga njiva. Sledi še zadnji del mimo pastirske koče in naprej do izhodiščne točke.
Med vožnjo proti Tržiču dokumentirava Tržiško Bistrico ter si ogledava Dovžanov most. Ustaviva se tudi na kosilu, lokacija pa je, kot je že znano, neznana.

 

 

 

{oziogallery 407}