Obvezna oprema v taboru

 • Športni copati (copat mora biti primeren za hojo po gozdnih poteh in za izvajanje športnih dejavnosti z dovolj oprijema na podplatu)
 • Gumijasti sandali za hojo po vodi (nekaj podobnega kot Crocs ali Teva sandali)
 • Nogavice (vsaj 5 parov)
 • Hlače (3 kratke športne in 2 dolgi)
 • Trenerka
 • Majice s kratkimi rokavi (vsaj 6)
 • Spodnje perilo
 • Kopalke
 • Brisača (2 kom.)
 • Kapa (za zaščito proti soncu + trak za ušesa)
 • Dežnik in pelerina
 • Pulover  ali termo flis (zraven še dva bombažna puloverja)
 • Nahrbtnik primeren za pohod
 • Spalna vreča in mehka podlaga za spanje
 • Čutara ali plastenka, ki dobro tesni
 • Vetrovka
 • Rjuha
 • Baterijska svetilka (priporočamo čelno)
 • Pribor za osebno higieno(zobna ščetka, milo,…)
 • Zaščita proti komarjem in klopom
 • Impregnacijski sprej
 • Krema za sončenje
 • Sončna očala
 • Zdravstvena kartica
 • Zdravila (če so potrebna)
 • Vrečka za umazano perilo

Lokacija tabora 2012, 2013

Radarska slika padavin ARSO

Škoflje 2012

Prvi tabor preživetja v naravi smo izvedli v vaši Škoflje na območju Brkinov pri Dujčevi domačiji. 

Film

Program dela

Oprema:

 • planinski šotori, kuhinjski šotor in oprema (PD Brežice)
 • oprema za orientacijo v naravi (Matej Mlakar, OK Brežice, ŠCKS)
 • oprema za opazovanje zvezd in naravoslovne meritve (ŠCKS)
 • športna oprema (ŠCKS)

Načrtovane vsebine:

– orientacija v naravi, topografska orientacija in orientacija z Garminom – 4 ure

– športne aktivnosti: pohod, plavanje, veslanje, športne igre – 10 ure

– zdravstvena vzgoja – preživetje v naravi (zdrava hrana, pijača, skrb za zdrav duh v zdravem telesu) – 9 ur

– spoznavanje kulturnih in etnografskih značilnosti okolja – 4 ure

– dejavnosti s projektnim delom (opazovanje zvezd in orientacija, orientacijski tek) –16 ur

Skupno število ur: 43

PROGRAM IZVEDENIH VSEBIN PO DNEVIH

1.dan

odhod: Krško,železniška postaja, vlak 6:14,
prihod v Divačo ob 9:49, avtobus št. 53 ob 10.00 do Škocjanskih jam,
orientacijski pohod po skupinah (karta in kompas)po kanjonu reke Reke do tabora
v kampu

namestitev v šotore in kosilo na turistični kmetiji (predvidoma ob 14h)
uvodni sestanek z vsemi udeleženci, predstavite v programa in izvajalcev (po kosilu)
predavanje – orientacija, uporaba pripomočkov, skupinske vaje na terenu in ogled terena
(vse skupine hkrati)

obisk cerkve Sv. Marije v Vremskem Britofu in obisk komune Don Pierino
večerja: priprava v lastni režiji po željah dijakov (ob 20 h), družabne igre in druženje,
astro večer, orientacija s pomočjo zvezd

spanje in nočni mir (22.00-6.00)

Udeleženci

SEZNAM DIJAKOV:

NADZORNI G2A: DANIEL PRŠA, NADZORNI G2B: ALENKA ŠPAN
URBAN BAUMKIRHER KLEMEN ČERNELIČ TANJA FABIJAN NIK GOLOBIČ LIKAR ŽIGA IMPERL MARIO KLENOVŠEK KATARINA KOPAR DOMEN KOSTEVC ALEN KOZOLE ŽAN KRNC KARMEN KUKOVIČIČ LUKA LIPOGLAVŠEK KATARINA PRIBOŽIČ KLEMEN ŠTIH TILEN TIBLJAŠ ANŽE VENE NINA ZIERER TADEJ ŽUPEVC MATIC DIMC NEJC DIMC DEJAN DERŽANČ ŽIGA FABIJAN KRISTIJAN GEČ VIDA JUREČIČ STAŠA KERIN ALEŠ KOŽAR MANCA MARINČIČ MITJA OMERZEL ANDRAŽ POLUTNIK ŽIGA RAČIČ MATIC RESNIK LARISA SALMIČ LUCIJA SALMIČ DANIJEL ŠTEFANIČ BOGOLIN LINA TROHA DANIJELA TRŠELIČ URBAN VODOPIVC MIHA ŽARN MATEJ ŽOKALJ

 

Galerija slik

 

Poročilo in Kronika

Projektni teden 2.letnika Gimnazije Krško

Med 18. in 21.6.2012 sta oba oddelka drugega letnika Gimnazije Krško preživela v Škofljah pri Divači
na projektnem tednu Preživeti z naravo v naravi. Vodja projektnega tedna je bil prof. Matej Mlakar, 
pri organizaciji in izvedbi pa so sodelovali Daniel Prša, Matija Žibret, Maja Divjak Malavašič in Alenka Špan.
Cilj projektnega tedna je bil preživeti čim več časa v stiku z naravo in naravnim, dijaki naj bi povezali znanje različnih predmetnih področij, reševali realistične probleme, konstruktivno obvladali čustva, spoštovali sebe in soljudi, razvijali  zmožnosti za delo v skupinah ter odgovoren odnos do sošolcev in narave. V okviru dejavnosti projektnega tedna naj bi razvili občutljivost za okolje in okoljska vprašanja,  v neposrednem stiku z naravnim okoljem pa naj bi se predvsem zavedli njegove vrednosti in ranljivosti. Dejavnosti, povezane s projektnim tednom so se začele že teden prej, ko so dijaki opravili prvo nalogo iz orientacije kar na domačem terenu - s kolesi v Vrbini, v sodelovanju z g.Jakšo pa so v soboto, 16.6., v avli šole v planetariju spoznali osnovne pojme zvezdoslovja. Najpomembnejša je bila neposredna izkušnja bivanja in šolanja v naravi - s šotori in planinsko opremo nam je prijazno priskočilo na pomoč Planinsko društvo Brežice. Dijaki so v času projektnega tedna skozi različne opazovalne naloge, na gozdnih učnih poteh, ob igrah na prostem, med pohodništvom, tekom, plavanjem in veslanjem poglobili lastno doživljanje in ljubezen do narave. Naučili so se uporabljati preproste raziskovalne pripomočke (kompas, topografska karta, GPS naprave). V okviru delavnice z Naro Petrovičem so dijaki spoznali pomen uravnotežene prehrane za normalno delovanje človekovega telesa, spoznali fiziološki izvor občutka lakote in sitosti ter se seznanili s svetovnonazorskimi in etičnimi vprašanji, povezanimi z uživanjem določenih vrst hrane, da ne omenjamo priprave veganske večerje in peke kruha na tabornem ognju. Dijaki so v Divačo prpotovali z vlakom, od Matavuna dalje pa so pot do začasnega bivališča v kampu pri Dujčevi domačiji v Škofljah poiskali sami v osmih skupinah na prvem orientacijskem pohodu. Veščine orientiranja v naravi smo vadili vsak dan na dveh orientacijskih pohodih, ogledali smo si učno pot Škocjan ter Škocjanske jame, obiskali pa smo tudi komuno Srečanje v vasici Dolnje Vreme, kjer smo spoznali drugo plat hedonistično usmerjenega sodobnega življenja. Projektni teden smo zaključili s kvizom, v katerem smo preverjali znanje in spretnosti usvojene med štiridnevnim bivanjem v šotorih. Več o poteku dejavnosti v kampu je zapisala LIna Troha, dijakinja G2B in kronistka projektnega tedna, največ pa verjetno o počutju dijakinj, dijakov ter spremljevalcev povedo fotografije. Obstajata tudi dva trača, za katere sami presodite, koliko zrn(c) resnice premoreta. 
Spremljevalni učitelji se dijakinjam in dijakom G2A in G2B Gimnazije Krško ob tej priložnosti zahvaljujemo za vzorno obnašanje ter prijetno družbo. 
 
Zapisala Alenka Špan
 

KRONIKA PROJEKTNEGA TEDNA G2AB 2011/2012

18. – 21.6.2012

Zapisala Lina Troha, g2b

dan 1

Na sončno, a hladno ponedeljkovo jutro smo se okoli šeste zjutraj pričeli zbirati na železniški postaji v Krškem. Ob 6.14 smo se z veliko prtljage spravili na vlak in zasedli rezervirani vagon. Vožnja je trajala 4 ure, bila je dolga in naporna, a smo jo v dobri družbi prijetno preživeli ter po presedanju v Ljubljani prispeli na železniško postajo Divača. Težko prtljago smo zložili na kup ( z avtomobili so nam jo prepeljali v kamp ter se v dveh skupinah z majhnim avtobusom odpeljali do nekaj minut oddaljene recepcije Škocjanskega parka. Sledila je orientacija. Ob 11.uri je z orientacijo pričela prva skupina, eno uro in dvajset minut kasneje pa še zadnja osma skupina. Med orientacijo je bila vročina že skoraj nevzdržna, popustila ni ves dan. Bila sem v četrti skupini. Na srečo se nismo niti enkrat izgubili, tudi naš čas je bil v mejah pričakovanega. Že na začetku smo prehiteli tretjo skupino ter nekaj časa hodili skupaj z njimi. Našli smo vseh sedem kontrolnih točk in vse prave poti. Tri skupine niso imele takšne sreče. Večkrat so se izgubili ter na cilj po drugih poteh prispeli kasneje kot ostali. Večina nas si je medtem, ko so se nekateri še potili med drevesi in skalami, že prispela na cilj ter si na Dujčevi domačiji privoščila kosilo. Okrog dveh smo bili zbrani vsi. V kampu smo tekmovali v postavljanju šotorov za dve osebi, vsaka izmed osmih skupin je postavila en šotor. Po napornem tekmovanju smo za nekaj časa malce omagali ter počivali v senci na blazinah. Ko smo si opomogli, smo si pretegnili mišice med igranjem nogometa, badmintona in odbojke, nekateri pa smo napenjali možgane ob reševanju križank, ki so nam jih nabavili profesorji. V soju zgodnje večerne zarje smo se odpravili na krajši pohod preko reke Reke in manjšega jezu do bližnje komune. V cerkvi Sv. Marije, ki stoji poleg komune, smo radovedno prisluhnili izpovedi dveh fantov, ki se borita s premagovanjem odvisnosti. Bilo je zanimivo, vsi smo bili neverjetno tiho. V komuni sicer trenutno biva 5 fantov, ki se proti težki preteklosti borijo z vojaškim vsakdanjikom. Po predavanju smo se v rdečici sončnega zahoda vrnili v kamp ter za večerjo pojedli kos kruha, domačo klobaso in svežo zelenjavo. Po večerji, ki je je bilo za nekatere premalo, smo se zgrnili pod tuš, saj nas je naporni dan izmučil in smo vsi želeli čim prej nazaj v šotor in zaspati. Okoli enajstih smo bili končno vsi v šotorih ter po za naša leta obveznih debatah končno le zaspali.

 

Orientacijski pohodi

razdalja
4.5 km
max-min min max gor dol
102 m 329 m 431 m 157 m 239 m
razdalja
6.3 km
max-min min max gor dol
478 m 0 m 478 m 981 m 595 m
razdalja
3.6 km
max-min min max gor dol
72 m 337 m 409 m 60 m 112 m
razdalja
7 km
max-min min max gor dol
506 m 0 m 506 m 1185 m 724 m

Tabor OUTSIDER

OUTSIDERplakat

bloke14png

bloke15

SKOFLJE12

thumbL

image4545

© 2015 MM